Människans evolutionVideogenomgång (flippat klassrum)

Från Ardipithecus till Homo sapiens

Människans evolution och ursprung är kraftigt omdebatterad. Det råder inget tvivel om att människans utvecklingslinje skilde sig från människoapornas för omkring 5 miljoner år sedan, och att schimpans tillsammans med gorilla och orangutang är våra närmaste släktingar.

Det är utvecklingsträdet från Australopithecus och framåt som fortfarande är en mer eller mindre öppen fråga. Vissa utvecklingslinjer är tydliga, som från Australopithecus till Homo habilis (även om en del forskare vill föra H. habilis till Australopithecus-släktet), medan placeringen på exempelvis H. ergaster och H. antecessor i släktträdet är mer osäker.

Ardipithecus ramidus – "Ardi". Ardipithecus ramidus – "Ardi". Det som står här nedan är en syn på människans utveckling. Jag hoppas att den är så korrekt som möjligt, men nya fakta dyker hela tiden upp, och släktträdet måste revideras. Det är ju så vetenskapen funkar! 😊

Var finns roten till vårt släktträd?

Ardipithecus

Ardipithecus betyder just "Apan vid trädets rot". Den levde för 4,4-5,6 miljoner år sedan i östra och nordöstra Afrika.

Under den här perioden skiljer sig först gorillor och sedan schimpanser från den utvecklingslinje som så småningom blir människor.