Videogenomgång (flippat klassrum)
Matens väg genom matspjälkningskanalen
Översikt över matsmältningskanalen. Munhåla
- Matstrupen
- Magsäcken
- Rymmer normalt c:a 2 liter
- Födan bearbetas 2-6 h
- Epitelcellerna runt magsäcken utsöndrar
- pepsinogen, som omvandlas till aktivt pepsin i den sura miljön
- Pepsin = enzym, som bryter ner proteiner i födan
- saltsyra
- Hjälper till med
- proteinnedbrytningen
- att aktivera pepsinogen (se ovan)
- Amylaset från munhålan bryts ner, nedbrytningen av stärkelse upphör
D.v.s. fråga eleverna varför stärkelsenedbrytningen upphör!
- Hjälper till med
- slem
- skydd
- pepsinogen, som omvandlas till aktivt pepsin i den sura miljön
"Hungerhormonet" gastrin
Produktionen av gastrin stimuleras av syn-, doft- och smakintryck, men hämmas av lågt pH i magsäcken.
- Syn-, doft- och smakintryck gör att hormonet gastrin tillverkas
- Gastrin påverkar utsöndringen av magsaft
- Lågt pH i magsäcken ⇒ Gastrinproduktionen hämmas
När man har ätit färdigt:
- Inga mer syn-, doft- och smakintryck
- Lågt pH i magsäcken ⇒ Gastrinproduktionen hämmas
- Ingen gastrinproduktion ⇒ produktionen av magsaft hämmas
Magsår
= sår på magsäcken eller tunntarmen
- Epitelcellerna byts hela tiden ut
- Om nytillväxten sker långsammare än saltsyran + pepsinet hinner med, uppstår magsår
- Bakterien Helicobacter pylori.
- Utsöndrar ammoniak = basiskt!
- Bakteriegifter + ammoniaken förstör epitelcellerna
- Saltsyran kan tränga ner till epitelcellerna, och förstöra dem = blödande magsår = allvarligt!