Videogenomgång (flippat klassrum)
Vi äter för att få i oss…
- Vätska (vatten)
- Energi
- Kol och andra organiska och oorganiska byggstenar
Vätska (vatten)
Kroppen avger hela tiden vatten:
- Svett (avdunstning)
- Vattenånga från lungorna
- Urin
Vätskeförlusten måste hela tiden ersättas.
- Man kan klara sig två veckor utan mat, men bara två dagar utan vatten.
Hur mycket ska man dricka?
- Drick så du är otörstig.
- Drick extra vid feber eller mycket varmt väder (tillsätt extra salt för att kompensera för det som utsöndras med svetten).
Kolhydrater ger energi
Glukos (druvsocker)
- Monosackarid
- Kan förbrännas direkt i cellandningen
Rörsocker och laktos (mjölksocker)
- Disackarider (två sockerenheter)
- Klipps upp, delarna kan förbrännas
Stärkelse
- Polysackarid (många sockerenheter)
- Klipps upp, delarna kan förbrännas
Cellulosa
- Polysackarid
- Kan inte klippas upp
- Nyttiga ändå: Kostfibrer
Fetter ger energi + vissa vitaminer
Fettets långa kolkedjor klipps upp (se Kemi 2: β-oxidation)
- Bitarna kan gå direkt in i citronsyracykeln.
Ett fett (glyceryltristearat).
Vitamin A och D är fettlösliga
- Följer med fettet i kosten
De flesta fetterna som behövs kan kroppen tillverka själv ur andra byggstenar, t.ex. glukos
- Tillskott av omättade fettsyror kan behövas
Proteiner ger viktiga byggstenar
Proteiner sköter nästan allt som sker i en cell
Uppbyggda av 20 olika aminosyror
Elva kan kroppen tillverka själv
- Nio måste man få med födan. Dessa nio är essentiella
Kött, fisk och ägg är proteinrika livsmedel, men även nötter och baljväxter är rika på protein.
Vitaminer
Livsviktiga organiska molekyler som kroppen (oftast) inte kan tillverka själv.
Några viktiga vattenlösliga vitaminer
Vitamin | Finns i … | Behövs för … | Brist kan leda till … |
B2 (riboflavin) | Kött, ägg, berikade spannmål, grönsaker | Cellens metabolism | Hudproblem |
B12 (cobalamin) | Kött, ägg, animaliska produkter | Hälsosamt nervsystem, bildning av blodkroppar | Neurologiska störningar, anemi (blodbrist) |
C (askorbinsyra) | Citrusfrukter, broccoli, potatis, tomater, paprika | Underhåll av bindväv i ben, brosk och tandkött. Förstärker immunförsvaret. | Skörbjugg |
Några viktiga fettlösliga vitaminer
Vitamin | Finns i … | Behövs för … | Brist kan leda till … |
A (retinol) | Mörkgröna bladgrönsaker, morötter, mejeriprodukter | Bildning av ben och tänder. Viktigt för synen. | Nattblindhet, hudproblem, försämrat immunförsvar |
D | Fiskleverolja, äggula, mjölkfett | Att skelettbenen ska kunna lagra in kalciumsalter. Underhåller nervsystem och hjärtrytm. | Rakit (mjukt och missformat skelett) |
E | Nötter, frön, spannmål | Antioxidant som skyddar cellen från oxidativa skador. | Sällsynt: Anemi, nedbrytning av nervsystemet. |
K | Bladgrönsaker. Produceras av E. coli-bakterier i tjocktarmen | Att blodet ska kunna levra sig | Blödningar, lätt att få blåmärken. |
Mineraler
… är egentligen detsamma som en kemist skulle kalla "oorganiska joner". 😉
Några viktiga mineraler
Mineral | Finns i … | Behövs för … | Brist kan leda till … |
Kalcium (Ca2+) | Mejeriprodukter, fisk, bladgrönsaker, baljväxter | Att nervceller och muskler ska funka. Ingår i skelettbenen. | Benskörhet, rakit, spasmer, svag tillväxt |
Järn (Fe2+) | Animaliska produkter, bladgrönsaker, bönor, fullkorn | Syretransport i blodet (ingår som nödvändig del i både hemoglobin och myoglobin). | Blodbrist (anemi). |
Natrium (Na+) | Bordssalt (koksalt) | Många saker, bland annat vattenbalans (homeostas), och nervernas funktion. | Kramper, trötthet, dålig aptit. |
Kalium (K+) | Baljväxter, tomater, bananer | Att hjärtat och andra muskler samt nervceller ska fungera. | Hjärtarytmier (oregelbundna hjärtslag), muskelsvaghet |
Kloridjoner (Cl–) | Bordssalt (koksalt) | Produktion av saltsyra i magsaften, vattenbalans (homeostas). | Kramper, dålig aptit. |
Jodidjoner (I–) | Jodberikat bordssalt, skaldjur | Syntes av flera viktiga hormoner | Struma |
Vegetarian eller vegan?
Man kan relativt lätt få i sig tillräckligt med proteiner genom att äta baljväxter – till exempel bönor, ärtor, linser och liknande. Människan = allätare (rent biologiskt)
Vegetarian/vegan ⇒ risk för bristsjukdomar.
Vitamin B12 och D får man främst i sig via kött, fisk och ägg
- B12- och D-vitaminberikad mat kan behövas
Järn och proteiner främst från kött, fisk och ägg
- Lättare att kompensera med baljväxter + järnrika grönsaker
Matkultur
Människan äter inte för att leva. Hon lever för att äta."
—Richard Tellström, etnolog och måltidsforskare
Vi lagar och äter mat för att det är gott och trevligt. Mat är en central del i alla kulturer. Vi äter tillsammans, och vi äter med alla våra sinnen.
- Lukt och smak – såklart.
- Synen – det som ser gott ut, smakar också bättre
- Känseln – konsistensen är viktig för att det ska smaka gott
- Hörseln – det ska till och med låta rätt i munnen när man tuggar maten!