På denna typ av agar kan bara bakterier som inte har några krav på tillväxtfaktorer växa.
- Lös 20 g glukos i 100 ml destillerat eller avjonat vatten. Autoklavera lösningen.
- Lös 20 g MgSO4·7(H2O) i 100 ml destillerat eller avjonat vatten. Autoklavera lösningen.
- Lös 15,0 g agar i 800 ml destillerat eller avjonat vatten. Autoklavera lösningen.
- Lös
- 14,0 g K2HPO4
- 6,0 g KH2PO4
- 2,0 g (NH4)2SO4
- 1,0 g Na-citrat
i 174 ml destillerat eller avjonat vatten. Autoklavera lösningen.
- Blanda ihop agarlösningen från punkt 3 med saltlösningen i punkt 4 (smält agarlösningen om den hunnit stelna). Tänk på att arbeta sterilt!
- Tillsätt 25 ml av glukoslösningen från punkt 1.
- Tillsätt 1 ml av MgSO4-lösningen från punkt 2.
- Den färdigberedda minimalagarn kan förvaras i kylskåp i lufttätt kärl i åtminstone 6 månader.