Denaturering "förstör" proteiner och enzymer
Vitan i ett vanligt ägg består nästan helt av protein.
När man värmer på ägget, stelnar äggvitan
- Proteinerna i äggvitan denatureras
- Proteinernas nativa struktur förstörs
Även om man kyler på ägget, återfår det inte sin ursprungliga form.
- Denatureringen är irreversibel
(Denatureringen kan dock vara reversibel, som är fallet med Ribonukleas A eller med DNA.)
När man denaturerar ett protein, kan det inte längre utöva sin ursprungliga funktion.
Slutsats
Ett proteins struktur är viktig för dess funktion.
DNA passar nästan precis in i ett restriktionsenzym
Restriktionsenzymer kan klyva DNA på mycket specifika ställen.
För att göra detta måste restriktionsenzymet passa in på precis det ställe i DNA-molekylen där det ska klippa.
I bilden nedan visas en (stereoskopisk) bild av en DNA-molekyl komplexbunden med restriktionsenzymet BamHI.
Att titta på stereoskopiska bilderDen här stereoskopiska bilden är gjord så, att den vänstra bilden ska ses av höger öga, och den högra ska ses av vänster öga. För att lyckas med detta, korsa ögonen så att de två bilderna flyter samman till en. Då kan du se extra tydligt hur väl DNA-molekylen passar i enzymets ficka! Om du tycker det är svårt, kan du prova att hålla upp ett finger ungefär mitt emellan ditt ansikte och bilden. Titta först på fingret. Koncentrera dig sedan på bilden bortom fingret, utan att släppa fingret med blicken. Om du gör det rätt, kommer enzym-bilderna att flyta samman. |
Lägg märke till två saker:
- Hur väl DNA-molekylen passar in i "fickan" i enzymet
- En "arm" av enzymet sträcker sig in från höger, över DNA-molekylen precis där enzymet klipper.
Om inte enzymets ficka hade passat så väl ihop med DNA-molekylen, hade det inte kunnat klippa där.
Slutsats
Struktur = funktion!
Hemoglobin ändrar form när syrgas binder in
Hemoglobin är det protein i blodet som transporterar syrgas
Hemoglobin är en homotetramer, d.v.s. det består av fyra identiska subenheter.
- Varje subenhet kan binda en syrgasmolekyl
När en syrgasmolekyl har bundit till den första subenheten, förändras hela proteinets struktur.
- Det blir då lättare för syre att binda till de andra tre subenheterna
- Detta kallas positiv kooperativitet.
När en syrgasmolekyl lämnats av ute i kroppen, blir det därför också svårare för de tre andra subenheterna att behålla sina syrgasmolekyler.
Förändringen i hemoglobinet struktur gör att "lastning" och "lossning" av syrgas underlättas.
Slutsats
Strukturen påverkar funktionen!
Myosin och aktin
I muskler: Myosin drar i aktin, så att muskeln drar ihop sig
Myosinets struktur ändras, så att det hugger tag i och drar i aktinmolekylen
När myosinet utövar sin funktion, så förändras dess struktur
Slutsats
Struktur = funktion!