Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Jenny Suo (till vänster) och Anna DevathasanJenny Suo (till vänster) och Anna Devathasan.Två fjortonåriga kemielever i Nya Zeeland, Jenny Suo och Anna Devathasan, bestämde sig 2004 för att mäta C-vitaminhalten i några drycker som del i ett vetenskapsrojekt i skolan. I en av dryckerna, Ribena från GlaxoSmithKline, påstods att det skulle finnas fyra gånger så mycket C-vitamin som i en apelsin. Tjejerna lyckades inte hitta något alls.

Naturligtvis gjorde de om försöket några gånger (man kan ju göra misstag, trots allt), men det klena resultatet bestod. De tog då kontakt med Nya Zeelands handelskommision, som lovade att de skulle starta en undersökning. Till de båda unga forskarnas förvåning gjorde de verkligen det, och i mars 2007 dömdes GlaxoSmithKline att betala 200.000 NZD (motsv. c:a 973.000 kr) i böter för falsk marknadsföring.

Idén till ç blir alltså glasklar: Innehåller produkter på den svenska marknaden verkligen den mängd C-vitamin som tillverkaren påstår? Här finns en enkel labinstruktion till hur man mäter C-vitamin-halten i juice.

Läs mer på Howick and Pakuranga Times >>>