Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Idé nr. 59 till gymnasiearbete i Biologi: Shake it, baby!

Det här är inte bara en serie söta djur som skakar av sig vattnet. Det här är vetenskap!

Genom att filma olika djur som skakar av sig vattnet, kunde David Hu och hans kolleger vid Georgia Institue of Technology, Atlanta, undersöka varför det är ett så effektivt sätt att torka sig på. Det visar sig att genom att stämma sina skakningar till kroppens naturliga frekvens, så kan kraften som skakar ut vattnet maximeras.

Hur kan man nu göra detta till ett gymnasiearbete? Jo, det här är något för dig som har ett hudjur därhemma! Läs David Hus artikel på royalsocietypublishing.org (eller sammanfattningen på nature.com). Fundera sedan på hur du kan gå vidare från deras artikel.

Kanske kan du filma din egen älskling i ultrarapid, och bekräfta förhållandet mellan djurets storlek och frekvensen på skakningarna? Kanske kan man utöka frågan, till exempel genom att undersöka fler sorters djur än de David Hu undersökte, eller genom att se om det blir någon skillnad om man häller på olika vätskor? Genom att jämföra ditt resultat med David Hus har du sedan ditt gymnasiearbetesbetyg som i en liten ask! 😊

 

   

Också intressant: