Karboxylsyror = organiska syror
Innehåller en karboxylgrupp
Karboxylgruppen
Det är karboxylgruppen som gör den organiska syran sur!
- Kom ihåg: En syra är ett ämne som avger protoner, H+
Karboxylgruppens formel
–COOH
Väteatomen i karboxylgruppen är sur, d.v.s. kan avges.
Karboxylsyrornas egenskaper
Relativt hög smält- och kokpunkt
- Många vätebindningar kan bildas
Löslighet i vatten
- Metansyra, etansyra, propansyra lösliga
- Resten svårlösliga – men lösliga i organiska lösningsmedel
- Fråga eleverna, vad beror lösligheten på? "Lika löser lika"! :-)
Två viktiga organiska syror
Myrsyra, HCOOH
Strukturformel:- Kallas också metansyra.
- Finns hos bl.a. myror och brännässlor
Vad händer när myrsyran avger sin proton? Myrsyrans protolys.
Det bildas en metanoatjon (formiatjon) och en oxoniumjon.
Ättiksyra, CH3COOH
Vad händer med vin som får stå i luften?
- Det oxideras - blir surt
Hur säger man "surt vin" på franska? – du vin aigre = vinaigre = vinäger - och det är ju surt!
Vad bildas i surt vin? Ättiksyra!
Formel: CH3COOH
Strukturformel
Protolys
När ättiksyran reagerar med vattnet bildas en etanoatjon (acetatjon) och en oxoniumjon.
- "Acetatjon": Jämför med den fina italienska balsamvinägern från Modena, Aceto balsamico di Modena.
Fettsyror
Karboxylsyror med fyra eller fler kolatomer kallas fettsyror. De bildas när fetter bryts ner.
Smörsyra (butansyra), C3H7COOH
Bildas när smör härsknar
- "Luktar spya"
Stearinsyra, C17H35COOH
Fast vid rumstemperatur (smältpunkt 69,6 °C).
- Detta beror på att många van der Waals-bindningar kan bildas mellan kolatomerna i den långa kolkedjan
Oljesyra, C17H33COOH
Innehåller en dubbelbindning, som gör att hela molekylen blir vinklad:
"Vinklingen" gör att det kan bildas färre van der Waals-bindningar mellan molekylerna
Därför har oljesyra lägre smältpunkt än stearinsyra (13-14 °C jämfört med stearinsyrans 69,6 °C)