Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

I den här artikeln visar jag hur man kan använda autokorrigering i Word för att automagiskt få upphöjda och nedsänkta tecken i sina formler. Tyvärr tar det lite tid att bygga upp ett "bibliotek" av formler som korrigeras automatiskt när man skriver dem.

Men lyckligtvis finns det en genväg!

Autokorrigering i Word.Autokorrigering i Word.

Genvägen heter "ladda ned och använd Magnus fil 'Normal.dotm'". 😉 I min "Normal.dotm" har jag nämligen lagt en stor mängd kemiska autokorrigeringar, som du gärna får använda om du vill.

Det fungerar helt säkert i Word 2007 (Windows) och Word 2011 (Mac OSX). Eventuellt funkar det också i äldre versioner av Word, men det kan jag inte garantera.

Gör såhär:

 1. Kontrollera att ditt Word-program är avstängt.
 2. Ladda ned filen "Normal.dotm" från den här länken på dropbox.com. Eftersom filen ligger på Dropbox uppdateras den automagiskt varje gång jag ändrar den.
 1. För Windows XP:
  • Kopiera filen Normal.dotm till "C:\Documents and Settings\[ditt-användarnamn] \Application Data\Microsoft\Mallar" (se bilden till höger).
  • Hittar du inte mappen "Application Data"? I så fall måste du ställa in Windows på att visa dolda filer och mappar för att den ska synas.
 2. För Windows 7/Word2010:
  • Kopiera Normal.dotm i Windows 7/Word2010.Kopiera Normal.dotm i Windows 7/Word2010.
  • Kopiera filen Normal.dotm till "C:\Användare\[ditt-användarnamn]\AppData\Roaming\Microsoft\Mallar" (se bilden nedan).
  • Hittar du inte mappen "Application Data"? I så fall måste du ställa in Windows på att visa dolda filer och mappar för att den ska synas.
 3. För Mac:
  • Kopiera filen Normal.dotm till "Bibliotek > Application Support > Microsoft > Office > Dokumentmallar" (se bilden nedan)

Kopiera Normal.dotm i Windows XPKopiera Normal.dotm i Windows XP.

Kopiera Normal.dotm i Mac OSX.Kopiera Normal.dotm i Mac OSX.

 1. Klart – Starta ditt Word-program och kör igång! 😊

Problem? Kontakta mig!


Ett sista, varningens ord: Det är en bra idé att ta en säkerhetskopia av den ursprungliga filen Normal.dotm innan du sätter igång. Genom att följa mina instruktioner ersätter du nämligen denna fil med den du laddar ned. Om du har gjort egna smarta förändringar till Word, kommer de då att försvinna. Jag tar inte ansvar för eventuell förlust av data eller skador kan tänkas som uppkomma till följd av att du följer instruktionerna här ovan.