Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Kemi 2

Administration

Instuderingsfrågor i Kemi 2: Biokemi

Enzymernas funktion

 1. Alldeles nyplockad majs smakar betydligt sötare än majs som fått ligga några dagar i butiken. Det beror på att redan ett dygn efter plockning har 50 % av glukosen i majsen omvandlats till stärkelse.

  För att få majsen att smaka sötare gör man ibland så att man lägger de nyplockade kolvarna i kokande vatten några minuter och sedan sköljer av dem i kallt vatten (man blancherar dem). Förklara med hjälp av dina kunskaper om proteinernas struktur och funktion varför detta gör att majsen bibehåller sin sötma.

 2. Ureas är ett enzym som katalyserar nedbrytning av urea till koldioxid och ammoniak enligt följande reaktionsformel:

  (NH2)2CO + H2O → CO2 + 2NH3

  Vid 20 °C, pH 8,0 når reaktionen jämviktstillståndet 1014 gånger fortare än utan enzym. Om en viss mängd urea skulle ta 5 minuter att brytas med hjälp av ureas, hur lång tid skulle behövas för att bryta ner samma mängd utan hjälp av enzymet?

 3. Karboxypeptidas är ett enzym som katalyserar klyvningen av peptidbindningen närmast karboxyterminalen på ett protein. Det består av en enda polypeptid som är 307 aminosyror lång. Två aminosyror, nummer 145 och 270 (Arg145 och Glu270) sitter i enzymets aktiva yta och är essentiella för enzymets funktion.
  1. Hur kommer det sig att två aminosyror som är så långt ifrån varandra sett till primärstrukturen ändå kan katalysera en reaktion som äger rum inom ett avstånd på några få nm?
  2. Om det nu är så att bara aminosyrorna Arg145 och Glu270 behövs för att enzymet ska fungera, varför behövs då alla de andra 305 aminosyrorna?
 4. När vi nu inte längre använder fotografisk film i våra kameror, utan allt sker digitalt, så letar silvergruvindustrin desperat efter nya sätt att sälja sitt silver. Ett sätt är att tillverka produkter som avger silverjoner, Ag+, som är bakteriehämmande (men också miljöfarliga).

  Att silverjonerna är bakteriehämmande beror bl.a. på deras goda förmåga att reagera med sulfhydrylgrupper enligt nedanstående reaktionsformel:

  R–SH + Ag+ → R–S–Ag + H+

  Ge med hjälp av ovanstående reaktionsformel förslag på varför detta kan hämma bakterietillväxt.

Katabola reaktioner

 1. Var i kroppen bryts
  1. kolhydrater ner till monosackarider? (ledtrådar)
  2. fetter ner till glycerol och fettsyror? (ledtrådar)
  3. proteiner ner till aminosyror? (ledtrådar)
 2. Var i cellen sker
  1. glykolysen? (ledtrådar)
  2. trans- och deaminering av aminosyror? (ledtrådar)
  3. β-oxidation av fettsyror? (ledtrådar)
  4. citronsyracykeln? (ledtrådar)
  5. elektrontransportkedjan? (ledtrådar)

 

   

Också intressant: