Nu har jag kört med flippat klassrum i två veckor, så det är dags att sätta sig ned och reflektera över undervisningen lite igen.

Prov och repetition

Inte mina elever, men ändå. Inte mina elever, men ändå. Den här veckan har mina elever haft prov, både i Kemi 1 och Kemi 2. Eftersom jag precis har startat med att flippa mitt klassrum, har jag inte videomaterial på allt som eleverna behöver kunna till provet. Kanske kan jag fråga eleverna nästa vecka om de har kunnat använda (det än så länge begränsade) videomaterialet till att kunna repetera.

Före ett prov får man ju också ofta frågor om både ditt och datt som har med provet att göra. Lika ofta känner man också att man inte har tid att besvara frågorna ordentligt, utan man själv och eleverna måste skynda iväg till nästa lektion. Därför gjorde jag den här gången så att eleverna fick ställa frågor till mig via mejl – och jag svarade med videor.

En kollega undrade om det inte skulle ta förskräckligt mycket tid att svara på det viset, men lyckligtvis (?) fick jag bara en fråga som krävde ett videosvar...

Ur min personliga lärarsynvinkel har dock ett flippat klassrum medfört en angenäm sak. När man närmar sig provtillfället känner man som lärare ofta att man kanske inte har hunnit med allt, och vill gärna klämma in supermycket på den sista veckan innan provet.

Genom att flippa på klassrummet blir istället genomgångarna helt individanpassade. Varje elev kan välja precis hur mycket tid hen vill lägga på dem, och jag behöver inte känna att vi stressar på lektionerna. Istället blir det elevens eget ansvar att se till att hen har jobbat igenom dem.

Och nej, jag tror inte att det blir ett för stort ansvar för eleverna att ta. Med tanke på att jag gör videogenomgångarna så korta och koncisa som möjligt ska varje elev ha möjlighet att som ett absolut minimum se dem, och helst ta anteckningar från dem och jobba med dem.

Funkar videorna?

En viktig sak med videorna tror jag som sagt är att de inte får vara för långa. En video som är en kvart lång orkar eleverna jobba igenom eller i alla fall se, men längre än så tror jag att det blir för lång tid för eleverna att ta sig an. Är detta då rimligt, att begränsa "genomgången" till att bara vara högst 15 minuter lång? Ja, det tror jag. Jag har ett litet exempel, oxidation av alkoholer (se nedan).

Själva videogenomgången är 16 minuter och 40 sekunder lång (ja, egentligen lite längre än vad jag siktar på), men den tar upp allt som jag brukar hinna med att säga på 80 minuter av en vanlig lektion om oxidation av alkoholer! ?

För elevernas del tror jag fortfarande att det här kommer att ta 45-60 minuter att gå igenom, i alla fall för den som är amibitiös och verkligen vill lära sig kemi. Men låt oss vara ärliga: Inte alla elever har den ambitionen. För en sådan elev är det kanske fullt tillräckligt att bara titta igenom genomgången för att i alla fall klara sig till betyget E eller möjligtvis D. Och jag hoppas att jag, genom att jag lägger ut mina lektionsgenomgångar på nätet, ger varje elev möjlighet att själva välja.