Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Odjurens tid del 5: Sabeltand

sabre tooth 280x157 TRLDe allra flesta känner till att dinosaurierna dog ut för 65 miljoner år sedan, när en stor meteor slog ned i närheten av mexikanska golfen. Men vad hände sedan? För många är det ett enda stort tomrum fram till för ungefär 4000 år sedan, när de allra första städerna och civilisationerna uppstod. Det försöker den här serien från BBC (Walking with Beasts) råda bot på, och vi får följa de små överlevande däggdjuren från tiden vid dinosauriernas död fram till för våra egna närmaste förfäder för 30 000 år sedan.

Det finns flera typer av sabeltandade katter (ofta kallade sabeltandade tigrar), men Smilodon som fanns i Sydamerika för 1 miljon år sedan under pleistocen-perioden, var den största av dem alla.

Det här avsnittet handlar om ”Halvtand”, en äldre Smilodon-hanne. Efter att ha tvingats bort från sin tidigare flock, försöker han återta kontrollen över den. Tillsammans med Halvtand får vi stifta bekantskap med bl.a. den jättelika sengångaren Megatherium och ”terrorfågeln” Phorusrhacos.

 

   

Också intressant: