Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Med ett filter som liknar en liten tepåse kan man snabbt och lätt rena små mängder vatten, som man sedan kan använda till att dricka.

Inuti tepåsen har man aktivt kol, som renar vattnet från skadliga kemikalier, och själva påsen består av antimikrobiella nanopartiklar, som renar vattnet från skadliga mikroorganismer. Nanopartiklarna löses upp efter några dagar i vatten, och har minimal inverkan på naturen.

Det här sättet att rena vatten på kan absolut vara att föredra i utvecklingsländer eller i katastrofområden. För det första är det prylar som är billiga att producera, och för det andra är det meningen att man ska filtrera vattnet precis innan man använder det. Då minskar risken att vattnet förorenas igen, som det kan göra om man filtrerar det i stora anläggningar för att sedan transportera ut det till de behövande.

I samma andetag kan jag inte låta bli att nämna cykeln "Aquaduct", som jag skrivit om tidigare. Den är också ett kreativt förslag på hur man löser problemet med smutsigt vatten i stora delar av världen.