Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

after phy 10Årets nobelpris i fysik 2010 - grafen. Årets nobelpris i fysik 2010 - grafen. Grafen (uttalas med betoning på den sista stavelsen, grafén) är ett mycket märkligt material. Nu har dess upptäckare fått årets nobelpris i fysik!

Genom att med vanlig tejp dra loss flagor av grafit – samma slags grafit som finns i vanliga blyertspennor – lyckades André Geim och Konstantin Novoselov, Storbritannien, få fram grafen. Grafen är ett material som bara består av kolatomer sammalänkade i form av sexhörningar, ungefär som cellerna i en bikupa.

Modell av grafen. Modell av grafen. Det fantastiska med det här materialet är att det bara är ett enda atomlager tjockt, och alltså väldigt lätt, men ändå otroligt hållbart. Dessutom leder det ström, vilket banar väg för nya material och användningsområden inom elektronik, satelliter, flygplan eller varför inte tävlingcyklar!

 

Själv har jag bara en fundering: Det här priset hade nästan lika väl kunnat delas ut i kemi. Nu betonar visserligen vetenskapsakademin de fysiska tillämpningarna av materialet, men det är kolatomens unika struktur och funktion som förklarar materialets egenskaper – och detta skulle lika gärna kunna klassas som fysikalisk kemi.

Och så en fundering till: Jag tror faktiskt det här är första gången i mitt liv som man ger priset till någon som är yngre än jag själv...! 😉