Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

press svNu var det återigen dags för att annonsera årets nobelpris i medicin/fysiologi! Karolinska Institutets Nobelförsamling har beslutat att i år ge halva priset till Harald zur Hausen för hans upptäckt av hur humant papillomavirus kan orsaka cancer, och andra halvan (en fjärdedel var) till Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier.

De här nobelprisen i viss mån är ’kvinnliga’: Dels är en av pristagarna en kvinna, och dels drabbas bara kvinnor av livmoderhalscancer.

 

Det som är extra intressant tycker jag är när nobelpriset går till någon som tvingat fram paradigmskifte, ett helt nytt sätt att tänka på. Det var det Harald zur Hausen gjorde, när han visade att cancer kan orsakas av humant papillomvirus.

Lite extra intressant tycker jag också är, att de här nobelprisen i viss mån är ”kvinnliga”: Dels är en av pristagarna en kvinna, och dels drabbas bara kvinnor av livmoderhalscancer.

Illustrationen nedan är från Nobelkommittén för fysiologi eller medicin, och visar hur HPV och HIV upptäcktes, och hur de infekterar sina respektive värdceller.

Hur HPV och HIV upptäcktes, och hur de infekterar sina respektive värdceller.Hur HPV och HIV upptäcktes, och hur de infekterar sina respektive värdceller.

Läs mer på Nobelprize.org >>>