Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Administration

Årets Ig Nobel-priser 2008: Chips, placebo och strip-tease. Fast inte samtidigt (nödvändigtvis)

2008IgNobelPrize1-500wIg Nobelpriset 2008. Nu har de årliga Ig Nobel-priserna delats ut, för forskning som först får en att skratta, och sedan tänka efter.

Priser har delats ut i kategorierna Födolära, Fred, Arkeologi, Biologi, Medicin, Medvetenskap, Ekonomi, Fysik, Kemi och Litteratur; alltså några fler kategorier än vad Svenska Nobelkommittén brukar klara av. Men det har aldrig varit något hinder för Ig Nobelkommittén!

Glöm för all del inte ekonomipriset, där tre forskare lyckats visa att en stripp-dansös inkomster per kväll hänger samman med var i menstruationscykeln hon befinner sig.

Jag ska inte rabbla upp allt vad det gjort här, men se gärna vilka underbara motiveringar några av dem har fått:

Födolära

 

För priset i Födolära lyckades två forskare på elektronisk väg ändra på ljudet av när man äter potatischips, så att försökspersonen tror att det är fräschare och krispigare än det egentligen är. Chips med chips, kanske man kan säga?

Medicin

Medicinpriset går till några forskare som visat att dyr placebo-medicin är mer effektiv än billig. (För ett gratis, och extremt fånigt, alternativ till placebo, se den här länken.) 😉

Ekonomi

Och glöm för all del inte ekonomipriset, där tre forskare lyckats visa att en stripp-dansös inkomster per kväll hänger samman med när i menstruationscykeln hon befinner sig.

Läs mer på Improbable Research >>>

 

   

Också intressant: