Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Hur fungerar en sökmotor?

En anledning till att det är svårt att förklara är att sökmotorföretagen inte vill avslöja hur de gör, för det är företagshemligheter. En annan är att det redan har gjorts så mycket forskning på det, att det finns mycket att prata om. Dr. Max Wilson förklarar i videon i alla fall grunderna.

Internet är som ett enda stort bibliotek med information. Ett vanligt, fysiskt bibliotek innehåller ju också en massa information, och för att man ska kunna hitta den bok man är ute efter går man till ett index och letar. I indexet finns sedan en hänvisning till var just den ena eller andra boken finns.

Lite knöligare blir det när man ska få ett riktigt välfungerande index. För att få det, får olika dokument olika höga poäng beroende på hur ofta sökorden finns i dem. Men för att det ska bli riktigt bra måste man ta till en del tricks och knep för att man ska lyckas hitta det mest relevanta dokumentet. Och det är förmågan att ha de smartaste knepen som gör att en viss sökmotor fungerar bättre än andra, och ger dig mer relevanta resultat.

 

   

Också intressant: