Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

I just den här videon (som kommer från ett företag som producerar mjukvara för att göra "skrivvideor", s.k. videoscribes) så poängterar de fördelarna med att lära sig från en video snarare än från en traditionell föreläsning eller lektion.

 

En forskare, Richard Wiseman, har enligt videoklippet ovan funnit att den mängd information som mottagarna kommer ihåg ökar med 15 % när mottagaren får den via en videoscribe (den stil som klippet ovan är gjort med) jämfört med en traditionell lektion/föreläsning. Han tror att det beror på två saker: För det första gör videoscriben att den som ser den ger den hela sin uppmärksamhet. För det andra är videoscriben roligare att titta på, vilket gör att det blir lättare att ta till sig informationen.

Det här blir naturligtvis viktigt att fundera på när det kommer till flippat klassrum. Det är viktigt hur flippen genomförs för att den ska vara effektiv. Mina egna videosnuttar är oftast inte videoscriber, utan "vanliga" datorpresentationer. Men jag anstränger mig ändå att få dem snygga, och har med förklarande animeringar där det behövs för att förstärka budskapet. Jag tror att det är så man måste jobba för att få sina "flippar" att bli riktigt bra.