Magnus Ehingers undervisning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete med mera.


Vilken minnesstrategi använder du?Vilken minnesstrategi använder du?

Hjärnan är ett fantastiskt organ som läkarvetenskapen bara har börjat att förstå. Hur hjärnan bär sig åt för att minnas saker och ting är inte heller väl förstått, men pedagogisk och psykologisk forskning visar att det ändå finns vissa sätt eller vissa strategier för att komma ihåg saker som fungerar bättre än andra. Här är fem av dem som faktiskt fungerar.

1. Skriv ner det

Åtminstone en studie visar det som lärare känt på sig "hur länge som helst": Om man vill minnas saker, så ska man skriva ner dem. Om du vill komma ihåg vad som står i boken, så skriv om det med dina egna ord. Och om du vill minnas vad föreläsaren/läraren säger, så ta anteckningar. Och uppenbarligen är det också så att det är bättre att ta anteckningar för hand än att göra det på datorn.

2. Använd mnemotekniska knep

Mnemotekniska knep (minnesknep) har använts ända sedan antiken för att hjälpa en att komma ihåg specifika fakta. Ett sätt som minneskonstnärer använder är att förknippa en sak med en specifik plats i rummet, huset eller på en promenad. Ett annat är att skapa akronymer eller ramsor som hjälper en att komma ihåg något.

Ett exempel på en minnesakronymer är "PANK" (positiv anod, negativ katod) eller "BUSA" (baser upptar, syror avger [protoner]). En ramsa som kan hjälpa en att komma ihåg vilka länderna är i Mellanamerika är "Gubben sade: Hunden Nicke kostar pengar" (Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama).

En begreppskarta som förklarar vad en begreppskarta är. En begreppskarta som förklarar vad en begreppskarta är.

VIBGGOR: Regnbågens färger inifrån och ut (violett, indigo, blått, grönt, gult, orange, röd). VIBGGOR: Regnbågens färger inifrån och ut (violett, indigo, blått, grönt, gult, orange, röd).

3. Organisera faktan visuellt

"Mind maps", begreppskartor, post it-lappar med mera – allt kan användas för att organisera och framför allt koppla samman olika begrepp. Genom att både göra kopplingen och se den, blir det lättare för dig att förstå hur de olika begreppen hänger samman.

För dig som gillar att göra begreppskartor i datorn kan jag rekommendera cmap som är en gratis programvara för en rad olika plattformar. Men kanske är det bästa ändå att göra det för hand (se ovan).

4. Repetera, repetera, repetera

Det här är helt klart den tråkigaste delen av alla studier: Repetition. Du som spelar ett instrument vet att du måste öva, öva och åter öva för att få de där skalorna att sitta, och det är precis samma sak för den som tränar en sport av något slag. Och naturligtvis är det samma sak som gäller när du ska träna hjärnan: Man måste traggla sina multiplikationstabeller, precis som man måste göra med glosor (i språk), grundämnen (i grundläggande kemi), aminosyror (i biokemi) och så vidare.

Att gå igenom sina anteckningar/böcker precis innan man går och lägger sig kan göra det lättare att komma ihåg. Att gå igenom sina anteckningar/böcker precis innan man går och lägger sig kan göra det lättare att komma ihåg.

5. Sov gott

Det här är nog det lättaste av alla knepen – men ändå så svårt att fixa! Att sova kräver ju knappast någon ansträngning. Problemet är bara att det är så kul att vara vaken, så många stannar uppe hela nätterna igenom.

Men det är inte allt. Medan du sover, så jobbar hjärnan med att befästa det du lärt dig under dagen. Och en tysk studie från 2011 menar att man lättast kommer ihåg det man läser strax innan man går och lägger sig. Därför kan det vara bra att gå igenom sina anteckningar precis innan man kryper till kojs.