Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Varför blir en del män skalliga?

Vad har Charles Darwin, Michael Jordan och Yoda gemensamt? Jo, liksom många andra historiska och fiktiva individer, var eller är de skalliga. Forskare har länge funderat på varför vissa människor tappar håret och hur kan vi få tillbaka det. Sarthak Sinha berättar om grunderna för skallighet.

Hår bildas av en struktur i huden som kallas för en hårsäck eller hårfollikel. Håret består till största delen av keratin, det protein som blir kvar när döda hudceller pressas uppåt från follikeln. Under anagen-fasen växer hårstrået uppåt. Under katagen-fasen slutar hårstrået att växa, och under telogen-fasen lossnar hårstrået. Sedan börjar det om igen med anagen, katagen och telogen, och så vidare.

Dihydrotestosteron.Dihydrotestosteron.Olika män är olika känsliga för en variant av manligt könshormon som kallas dihydrotestosteron (DHT). DHT påverkar folliklarna så att hårstråna som bildas blir kortare och tunnare. Känsligheten beror på generna, men även långa perioder av stress och medicinering kan påverka om eller hur fort man tappar håret. Det är till exempel välkänt hur cancerbehandling med cytostatika gör att man tappar håret.