Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Ostens historia

Ibland säger man att förutsättningarna för att kunna bygga en civilisation är bröd, vin och ost. Brödet kom förstås med jordbruket, vin gjorde att man kunde lagra vätska över en längre period och ost gjorde att man kunde ta vara på mjölken under en längre tid. Det är därför människor i nästan alla civilisationer äter ost, vare sig det handlar om ost från get-, får-, kamel-, buffel- eller komjölk.

De allra tidigaste arkeologiska spåren av ost är omkring 10 000 år gamla och har hittats i den bördiga halvmånen (området kring Eufrat och Tigris i nuvarande Irak). Fördelen med ost framför mjölk är alltså att den går att lagra över tid, samtidigt som den bevarade proteiner, fett och mineraler från mjölken. Dessutom är laktosinnehållet i ost mycket lägre än i mjölk, vilket gjorde att även vuxna kunde dra nytta av mjölken.