Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Varför är det mer land i norr än i söder?

Om man kollar på en världskarta så ser man ganska snabbt att det finns mer land på det norra halvklotet än på det södra. Faktum är att mer än ⅔ av jordens landmassor finns i norr. Är det bara en slump, eller finns det en anledning till det?

Geologer har genom tiderna kommit med några fantasifulla hypoteser om varför det är såhär. Sanningen är dock att det bara är en slump. Vi vet sedan ett bra tag tillbaka att jordens kontinentalplattor sakta flyttar sig runt, och att nya kontinenter bildas medan andra bryts upp. Därför är det vi ser nu bara en "ögonblicksbild" av landmassornas fördelning, i en mycket lång (flera miljarder år) film om jordens utveckling.

Kanske finns det dock en mänsklig förklaring till att de flesta kontinenterna ligger på norra halvklotet. När kartograferna började få en uppfattning om jordens och kontinenternas storlek placerade de helt enkelt sig själva överst och i mitten. Eftersom västeuropeiska kartografer har haft störst vetenskapligt genomslag hamnade också Västeuropa i mitten och högst upp.