Att vara varmblodig kostar en massa energi. Varför är det lönt att lägga en massa energi bara på att hålla temperaturen, hade det inte varit smartare (ur evolutionär synpunkt) att bara hålla samma temperatur som omgivningen?
Många däggdjur (och andra varmblodiga, eller egentligen endoterma djur) måste tillbringa hela dagen med att äta för att kunna hålla temperaturen. Om de inte får i sig tillräckligt med energi kan de inte hålla kroppstemperaturen uppe, och då dör de. Uppenbarligen måste det finnas någon evolutionär fördel med att ha en jämn och hög kroppstemperatur.
Svaret går att finna för 315 miljoner år sedan, när ryggradsdjur kravlade sig upp på land för första gången. Ju varmare molekyler är, desto snabbare rör de sig, och desto fortare går kemiska reaktioner – även de kemiska reaktioner som håller liv i en cell (och ett djur). Ett liv på land kräver mera energi, och de djur som hade en högre ämnesomsättning fick då faktiskt en liten evolutionär fördel i och med att de så att säga kunde "hålla igång" mer än de djur som hade lägre ämnesomsättning. Och djuren med högre ämnesomsättning, det var förstås de som blev endoterma.
Intressant är också diskussionen om att varm- eller kallblodighet faktiskt inte är så enkel eller "svartvit" som man skulle kunna tro. Fast det har jag ju redan postat om i en annan video!