Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Administration

"Rätt" gener kan ge lägre straff

Brottsplats. Brottsplats.

"Det var inte mitt fel – det var mina gener!"

Kanske kommer det att låta så runt om i rättsalar världen över om några år, i alla fall om de följer exemplet från en italiensk domstol nyligen.

I den italienska domstolen slogs nämligen fast att Abdelmalek Bayout, som knivhuggit och dödat en annan man efter att denne förolämpat honom, bär på gener som gör honom mer benägen att ta till våld om han provoceras. Enligt två italienska forskare, Pietro Pietrini vid Pisas universitet och Giuseppe Sartori vid Padovas universitet har Bayout bl.a. låga nivåer av monoaminoxidas A (MAOA), ett enzym som kopplats till aggressivitet och kriminalitet hos unga pojkar som uppfostrats i "hårda" miljöer. Därför reducerades Bayouts straff.

Test för enstaka gener, såsom MAOA, [är] bara 'värdelösa och dyra'."

– Giuseppe Novelli, rättsgenetiker

Flera forskare inom kriminalvetenskap och rättsgenetik är dock kritiska till Pietrinis och Sartoris slutsatser, vilket kanske inte är så förvånande. Ett problem är att man inte vet hur hela Bayouts genom ser ut, och vilka möjliga skyddande effekter av andra gener som finns. Enligt Giuseppe Novelli, kriminalvetenskapsman och rättsgenetiker vid Tor Vergata-universitetet i Rom, blir test för enstaka gener, såsom MAOA, bara "värdelösa och dyra".

DNA-elektrofores. DNA-elektrofores.

Ett annat problem är att en studie på MAOA gjord 2006 visade att effekten av MAOA varierar kraftigt mellan olika etniska grupper. Detta har inte heller den italienska domstolen tagit hänsyn till.

Läs mer på Nature News >>>

 

   

Också intressant: