Hur man får högsta betyg i allt

study hard by nghichanstudy hard  by nghichanPlugga hårt? Nej, egentligen behöver du inte det. Du behöver plugga *smart*! Plugga hårt? Nej, egentligen behöver du inte det. Du behöver plugga *smart*! Idag är det måndagen den 27 augusti 2018, och ett nytt läsår är igång. Du som läser det här har kanske precis börjat gymnasiet, och ställs nu inför annorlunda krav än du hade på högstadiet.

Du ska kunna ta ansvar för dina studier, och du ska kunna sköta en stor del av dina studier på egen hand. Du ska kunna planera och organisera, och redan år 1 kommer du att få några av dina allra första slutbetyg.

Det finns ingen "smekmånad" på gymnasiet. Det finns inget "man kan ta det lugnt först, och komma igen i trean". Det är full gas, från dag 1.

Även om ditt mål inte är att få högsta betyg i allt, så skadar det inte att lära sig hur man pluggar smartare och lär sig mer.

Gymnasietiden är en viktig tid. Det är nu du ska lära dig det du behöver för att ta dig vidare i livet. Det är nu du ska se till att få de där betygen du längtar efter. Bara då kan du få den utbildning du vill, och förhoppnings det jobb och den framtid du vill ha.

 

Kan man få högsta betyg i allt?

Är det då möjligt att få högsta betyg i precis allt? Ja, det är det, men det är betydligt svårare att få A i allt än det var att få MVG i allt. Det gör att du förmodligen inte behöver ha A i allt för att komma in på den där utbildningen du drömmer om.

Men en sak kan jag i alla fall garantera: Alla kan lära sig att plugga effektivare och få så höga betyg som möjligt efter sina förutsättningar. Även om ditt mål inte är att få högsta betyg i allt, så skadar det inte att lära sig hur man pluggar smartare och lär sig mer.

Jag kommer att posta en artikel varje dag, med start idag (med denna artikel) ända fram till den 25 september.

Eftersom jag själv är gymnasielärare, vet jag precis vad som krävs för att få högsta betyg (i alla fall i mina ämnen). I den här artikelserien vill jag dela med mig av mina erfarenheter av hur man pluggar som effektivast.

Jag kommer att posta en artikel varje dag, med start idag (med denna artikel) ända fram till den 26 september. Förhoppningsvis har du då lärt dig allt vad du behöver för att kunna utnyttja din gymnasietid på allra bästa sätt.

Välkommen, och Lycka till!

/Magnus