För att du ska kunna plugga ordentligt behövs det några saker som du alltid måste ha med dig. Och ja, det räcker inte att bara ha dem med; du måste använda dem också...
Kalender
En självklarhet för många men långt ifrån alla. Jag tror att många skolor delar ut kalendrar till sina elever första dagen i skolan. Ibland är det helt sponsorfinansierade kalendrar, ibland är det något som skolan själv har tryckt upp i kopieringsrummet.
Oavsett vilket är det viktigt att du har en kalender som du trivs med. Om du inte trivs med den, vill du inte använda den, och vill du inte använda den, så trivs du inte heller med den...
Det finns allt från flådiga, läderinbundna filofaxer till enkla fickalmanackor. Därtill finns det en mängd elektroniska varianter, som kan synka både med din mobil och din dator. Hitta den som är din stil, och se till att den åker med i skolväskan varje dag. I delen "Hur man får ordning på sitt liv" kommer jag att berätta mer om hur du använder kalendern.
Anteckningsblock
inget som slår papper och penna när det gäller att ta anteckningar.
Även om mamma och pappa har köpt dig en laptop nu när du börjar gymnasiet, skolan kör 1:1 med datorer eller du har sparat ihop till en sprillans ny iPad, finns detPappret har
- extremt hög upplösning jämfört med samtliga moderna datorskärmar,
- tryckkänsliga pennor,
- oändlig gråskala (för blyerts),
- möjlighet att att köpa till nya 'pennor' och färger från oberoende tillverkare,
- oändlig batteritid (behöver aldrig laddas, faktiskt) och
- helt underbar användarvänlighet! (Man 'bläddrar' fram och tillbaka i tre dimensioner, med ljud och taktil feedback.)
Och responstiden är mycket, mycket mindre än de millisekunder många tablet-tillverkare skryter med. (Kolla förresten den här artikeln: Det är en bok) 😉 Det är lite som den här reklamen för IKEA:
Men allvarligt talat, om du inte skriver obehindrat med alla tio fingrarna på datorn, är anteckningsblocket absolut att föredra. Annars måste du lägga mer koncentration på att skriva än på att förstå det som sägs.
Om det dessutom är ett ämne där det ritas mycket – som exempelvis matematik, fysik, kemi och biologi – går det mycket fortare att anteckna på papper oavsett hur skicklig du är med tangenterna. Endast i ämnen där det är mest "prat" – kanske svenska, religion, samhällskunskap eller historia – kan det vara bättre att använda datorn.
Pennor
Här har vi alltså det ultimata tillbehöret till ditt anteckningsblock! Jag kan definitivt rekommendera några olika kulörer – en favorit är fyrfärgspennan, som ger fyra olika färger i en enda penna.
En blyertspenna är förstås inte heller fel, och ett suddgummi. Skolan måste tillhandahålla minst en penna och ett suddgummi, men trivs du inte med den pennan så finns det många att välja på i din lokala pappershandel. Och säkert också i vilken matbutik som helst, för den delen!
Ett bra tips med pennor är också att skaffa ett rejält pennfodral eller ha en bestämd plats i väskan där pennorna "bor". På så vis vet du alltid vad du har dem: På rätt plats!
Pärm och pärmförsättsblad
Vi lever fortfarande (tyvärr!) i ett papperssamhälle. Det betyder att dina lärare med största sannolikhet kommer att gynna svensk pappersmassaindustri så gott de kan, och överösa dig med stenciler, hemuppgifter och papper som ska ge information till målsman därhemma.
För allt detta behöver du en ordentlig pärm. Gaffelpärmar är den bästa sorten enligt mig.
När du ändå håller på, så köp pärmförsättsblad (register) också. Dessa gäller dig att hålla ordning på alla dina papper.
Gör en flik för varje ämne, en för "övrigt" och ytterligare en för "information". Mer om vad man ska ha pärmen till kommer i delen "Hur man får ordning på sitt liv".